Historik
Stall Tilly startade sin verksamhet på Axevalla år 1962 med Misti Iran. År 1977 köpte vi gården Stora Ellringe i Almunge, där vi fram till 2012 har bedrivit uppfödningsverksamhet med ca 15 ston. På grund av vår ålder har vi nu reducerat vår stostam till dagens 2 svenskregistrerade avelsston. År 2018 såldes gården till Mats Gabrielsson/Tooma hästarna.

Vi har under årens lopp upplevt många underbara stunder med våra hästar både i Sverige Misti Iran - Gunnar Nordinoch internationellt! En röd tråd i vår uppfödning har varit att hela tiden utveckla vårt avelsmaterial. Den konsekventa fransk-amerikanska korsningen har gett oss många framgångsrika hästar. Under åren har vi fött upp hela 33 miljonärer!
Historien från starten med Misti Iran till Elitloppsvinnaren och världsrekordhållaren Victory Tilly innehåller många oförglömliga minnen. Micko Tilly var vår första stora stjärna. 1977 vann han Åby Stora Pris, samma år var han även den förste svensk-födde, svensk-ägde och svensk-tränade häst som vann lopp i USA.
Det ser vi som en viktig milstolpe i vår uppfödning!

Vi fortsätter vår framgångsrika avels- och tävlingsverksamhet genom att år 2014 presentera treåriga Breeders Crown Finalvinnaren Olympia Tilly och nyblivne miljonären och E3-revanschvinnaren Origo Tilly. Den senaste miljonären i vår uppfödning är Speedy Tilly.

Att vara uppfödare till en av världens bästa hästar - världsrekordhållaren Victory Tilly 1.08,9 och Sveriges genom tiderna vinstrikaste travare med 37,7 miljoner kr, av sin tränare Stig H Johansson utnämnd som den bästa häst han någonsin tränat och kört, har gett oss en alldeles speciell känslomässig stimulans. Vi vet samtidigt att vi idag har Victory Tillys gener i vårt stomaterial. Denna visshet ger oss en spännande och förhoppningsfull framtid.

Stolta har vi tillsammans emottagit Avelsföreningens Guldnål nr 11 vid föreningens 60-års jubileum år 2001. För oss är detta den finaste utmärkelse vi kunnat få efter alla våra år inom travsporten och samtidigt en bekräftelse på att vår uppfödning har kunnat tävla i yppersta världseliten. För oss innebär det också att vår stora övertygelse i aveln, den franco-amerikanska uppfödningen, där vi satsat på en mix mellan det bästa från Frankrike och det bästa från USA, har bekräftats.

Vi bär våra nålar med stolthet!

Att som uppfödare av Victory Tilly på plats få uppleva då han på Meadowlands i Nat Ray Trot den 3 augusti 2002 som förste travhäst i världen gick under drömgränsen 1.09 (= 1.08,9!) samt se honom hyllad och få bevis på svensk travhästuppfödning i världstopp, var vårt största ögonblick efter 40 år i travsporten. Victory Tilly var dessutom den förste världsrekordhållaren någonsin uppfödd utanför USA sedan världsrekord började noteras år 1845.

Ett stort tack till dig Victory Tilly, till din skötare Malin Gustafsson och tränare Stig H Johansson samt ägare Stall Kalas, som gav oss dessa högtidsstunder.

Citat från ledaren i Travrondens Vinternummer 2002
När Scarlet Knight åkte från Sverige till USA och vann Hambletonian Stakes förra året ansågs det inte bara vara en bragd utan snarare en utopi. När Stig H Johansson gjorde resan över Atlanten med Victory Tilly anade väl knappast någon att han skulle vända hem till Sverige med världens snabbaste travare genom tiderna. I början av augusti i lejonkulan Meadowlands avverkade Victory Tilly den engelska milen på en minut, 50 sekunder och fyra femtedelar. Översatt till kilometertiden 1.08,9. Så fort har ingen travare någonsin förflyttat sig över distansen 1 609 meter.

Victory Tilly är uppfödd i Sverige av Hans-Gunnar och Kerstin Tillander och han är frukten av en målmedveten satsning på avel under flera decennier hos Stall Tilly i Almunge. Jag vet inte om paret Tillander tänkte på den amerikanske hästsportjournalisten James C. Harrison när de lät betäcka franskättade Icora Tilly med amerikanaren Quick Pay. Det var nämligen Harrison som för 36 år sedan skrev i boken "Care and Training of the Trotter & Pacer", att han var säker på att någon gång i framtiden kommer amerikanskt och franskt blod producera en travare som kommer att chocka världen. Victory Tilly kan väl anses vara den rätta ingrediensen för Harrisons recept.

Fadern Quick Pays framgångar har satt stora och betydande spår i svensk travavel under snart två årtionden och stjärnorna har levererats på löpande band fram till han gick ur aveln. Victory Tilly är nämligen sprungen ur Quick Pays sista kull! Det franska inslaget i Victory Tilly står modern Icora Tilly för. Hon är en dotter till Fakir du Vivier och Icora var själv en stjärna på tävlingsbanan med andraplatser i Svenskt Travkriterium och Gran Premio d´Europa som främsta meriter. Hennes mödernelinje är utomordentligt resultatrik och har vid flera tillfällen belönats med epitetet "Elitsto". Icora Tilly har premierats till elitsto. Det har också hennes mor Cikora Tilly, hennes mormor Glenna H. samt mormors mor Scotch Dot, vilket onekligen är en bragd i sig!

Citat från Travrondens Vinternummer 2002 av redaktör Bo "Red Mile" Fransson
Victory Tillys fader Quick Pay är förstås Elithingst och man kan därför tveklöst konstatera att Victory Tilly har det blåaste blodet av alla svenskfödda travare flytande i sina ådror. Det känns logiskt att han satte världsrekord.
Slut på citat

En ny milstolpe i vår verksamhet var uppbyggnaden av vårt nya stall - efter en brand år 2002. Här har vi lyckats med att ge både hästar och personal bästa tänkbara förutsättningar. Hemma hos oss finns ett bildcollage över våra drygt 50 år med Stall Tilly - från vår första häst Misti Iran till dagens Tilly-hästar tillsammans med tränare, kuskar, veterinärer och många goda vänner, vilka alla betytt så mycket för oss genom åren. Dessa bilder framkallar ovärderliga minnen och berättar hur roligt vi haft och vilka framgångar vi fått uppleva med våra hästar under åren.
En målning utförd av Barbro Lundberg på Victory Tilly i naturlig storlek från världsrekordloppet i Nat Ray Trot år 2002 har skänkts till Solvalla och hänger nu på väggen vid rulltrappuppgången till Kongressen.


Bildkollage över våra drygt 40 år med Stall Tilly.